Fórum >> Magyarulez >>
Megszületett a törvény
(4 hozzászólás, 2002. március 28.)

Riker

válasz erre | adatok | e-mail     2001-11-28 02:34:05   (0)

"Budapest, 2001. november 27. (MTI) - Az Országgyűlés 201 igen, 20 nem szavazattal, 96 tartózkodás mellett elfogadta a gazdasági reklámok és az üzletfeliratok, továbbá egyes közérdekű közlemények magyar nyelvű közzétételéről szóló törvényt kedden.
Az új jogszabály értelmében a magyar nyelvű sajtóban és médiában közzétett információkat, illetve a gazdasági reklámok szövegét magyar nyelven is közzé kell tenni, kivéve a vállalkozások és az áru nevét. Ezenkívül az üzletek elnevezését és egyéb feliratait, valamint a közérdekű közleményeket magyar nyelven is meg kell jeleníteni.
A törvény nem vonatkozik a magyar nyelvben már meghonosodott idegen nyelvű kifejezésekre és nem érinti a nemzeti kisebbségek nyelvhasználati jogát sem. +++"

Szerintetek mi fog valtozni? Meg ugy egyeb velemenyek?

Kis Ádám

válasz erre | adatok | e-mail     2001-11-29 00:31:26   (0)

Nesze semmi, fogd meg jól. Most megnyugszanak a törvényre vágyók. Hála Istennek. Ennél nagyobb bajunk ne legyen.
Kis Ádám

Edvárd

válasz erre | adatok | e-mail     2001-11-30 15:24:43   (1)

Reméljük fog változni sok minden! És a tv. elég erélyesnek tűnik. Nem értem miért kellett ennyit várni rá - már 10 éve is sürgető volt!

tracy

válasz erre | adatok | e-mail     2001-11-30 23:20:39   (2)

Szerintem az idegen gondolatokat is be kellene tiltani, nem csak az idegen szavakat...

marci_3_2_1

válasz erre | adatok | e-mail     2001-12-02 18:37:26   (3)

sántít... sokféleképpen lehet érteni a 'magyar nyelvben meghonosodott kifejezéseket', mindenki beállítottsága szerint... az elnézőbbek rugalmasak, a kemény mag meg gondolom kiirtana mindent, ami nem vezethető le a szittya múltunkból.
egyéb vélemény: szerintem baromság. jó, engem spec. nem zavar a plaza, shop, meg cinema felirat, ezzel gondolom kisebbségben vagyok (itt). azzal egyetértek, hogy a törvénynek kizárólag gyakorlati jelentőségűnek kell lennie, vö. szűts lászló nyilatkozata a magyar hírlapban. ez az úriember azt mondja, hogy az utcakép és az érthetőség miatt kell ez az egész; oké. azt is mondja még, hogy ez egy liberális törvény. aztán elkezd ara hivatkozni, hogy a kereskedők sznobok, felkapaszkodóak, csak majmolni tudnak.
jó, legyen ez is igaz. de könyörgöm, ha valaki sznob, és ezt vállalja, és a közönsége is sznob, és ez így jó nekik, miért ne csinálhanták?? és tessék, máris nem a nyelv értékeinek mentéséről/megőrzéséről szól az egész, hanem a szemét, élősködő, idegenszívű... hogymondjákezt? hígmagyarok átneveléséről.

liberális, mondhatom.
úgyis megválasztjuk őket megint :(
vagy ez most egy idegen gondolat?

Kis Ádám

válasz erre | adatok | e-mail     2001-12-03 22:41:24   (4)

Kedves MArci!
Elég tetemes mennyiségű előítélet szivárgott elő soraidból, de sebaj. Nem igazán érdekes, ha egymást bírálgatjuk (finom voltam, remélem).
Nekem két dolog rémlik:
- egyrészt messze nem olyan rossz a helyzet, mint ahogy hirdetik. Én nem látom azt a sok idegen nyelvű feliratot. Vannak, persze, vannak, de nincsenek többségben. Főleg nem a kifejezetten idegenszerű, ejthetetlen, nehezen olvasható feliratok. Erről jut eszembe, hogy boldogult úrfikoromban egy igazásn idegen cégnév volt, a Haas & Czjek (ha jól írom), a Bajcsy-Zsilinszki úton.
- másrészt nem igazán hiszem, hogy célszerű törvényt hozni a nyelvről. A törvény valahol mindig politika, a nyelv meg mindenkié.

Az egész nyelvművelő vita azért idegesít, mert úgy látom, valójában aggresszív nacionalisták és paranojás liberálisok meccse, és aki középen van, mindenhonnak csak pofonokban részesül.

Kis Ádám